Online afspraak maken

Huilbaby's

Wanneer wordt een baby een huilbaby genoemd? Theoretisch is dit zo wanneer een baby over een periode van drie weken, minimaal drie dagen per week, langer dan drie uur per dag huilt. Echter, de meest gevolgde definitie van dit moment zegt: een huilbaby huilt overmatig, wanneer ouders vinden dat de baby veel huilt.

Vaak zit er spanning ter hoogte van de schedelbasis, bijvoorbeeld door de bevalling. Hierdoor ontstaat er een spanning in het hoofdje en/of een irritatie van de nervus vagus. De nervus vagus is een zenuw die naar de borstorganen en buikorganen loopt en daar darmkrampjes kan veroorzaken, omdat de aansturing van de darmen niet optimaal verloopt. Vanuit de schedelbasis loopt ook een zenuw naar het halsgebied waardoor er bij spanning in de schedelbasis slikproblemen kunnen ontstaan. Een bewegingsverlies in de nek, wervelkolom en/of bekken kan voor veel onrust en huilen zorgen bij baby’s, doordat dit o.a. darmkrampjes en obstipatie kan veroorzaken. Ook spanning in het hals gebied, bijvoorbeeld na omstrengeling met de navelstreng of spanning in het middenrif gebied kan veel huilen tot gevolg hebben. In de praktijk zal het kindje totaal onderzocht worden: de buik, de borst, de hals, het bekken, de wervelkolom en de schedel. Dit om te kijken waar de oorzaak ligt van de onrust en het vele huilen. Met zachte handgrepen en in een houding die voor het kindje het meest aangenaam is, wordt het kindje onderzocht en behandeld. Soms op de behandelbank, soms bij de ouders op schoot.

Osteopathie van Dijk maakt alleen gebruik van veilige osteopathie technieken. 'Holding' is geen osteopatische techniek en pas ik ook zeker niet toe in de praktijk.  Baby’s worden uiteraard niet gekraakt of iets dergelijks.